DIETY
Naszym gościom oferujemy następujące diety:
Dla kogo przeznaczona jest oczyszczająca dieta owocowo-warzywna?
Dieta warzywno-owocowa jest wskazana dla osób zdrowych w celach profilaktycznych oraz dla osób cierpiących m.in. na nadwagę, otyłość, zaparcia, nadciśnienie, wysoki cholesterol, miażdżycę serca i naczyń, alergie skórne, pokarmowe, astmę, chorobę zwyrodnieniową stawów i inne schorzenia.
Co zaleca się jeść w w trakcie diety owocowo-warzywnej?
W czasie kuracji powinno się wybierać warzywa i owoce ubogie w energię, czyli zawierające niewielkie ilości białka, tłuszczu i węglowodanów.
Warzywa: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, wszelkie kapusty, kalafior, cebula, czosnek, por, ogórki (zwłaszcza kiszone), sałata, pomidory, papryka, dynia, kabaczek, rzepa, brukiew, brokuły. Owoce: jabłka, grejpfruty, cytryny i śladowe ilości słodkich owoców (truskawki, pomarańcza). Do przyprawiania stosujemy chrzan, sok z cytryny, majeranek, kminek, zioła prowansalskie, natkę pietruszki, sól kamienną z mikroelementami.
Do picia – woda bogata w minerały niegazowana sztucznie. Zaleca się: herbaty owocowe, ziołowe, soki rozcieńczone wodą.
Czego nie powinno się jeść w trakcie diety owocowo-warzywnej?
W trakcie kuracji nie należy spożywać chleba, mleka, tłuszczu, mięsa, ziemniaków, zbóż, roślin strączkowych, słodyczy ani słodkich owoców. Spożywanie tych produktów spowoduje uruchomienie odżywiania zewnętrznego, które jest niepełnowartościowe, wyzwala głód, słabość i przerywa procesy samo oczyszczające. Nie należy pić mocnej herbaty, kawy, alkoholu, ani palić papierosów.
W jakiej kolejności powinno się spożywać posiłki w trakcie diety owocowo-warzywnej?
Kolejność spożywania potraw jest dowolna, natomiast zalecane jest rozpoczynanie dnia od wypicia soku warzywnego. Niektóre zasady spożywania posiłków:
Willa Alexander
ul. Olimpijska (dawniej BoWiD) 776-032 Mielno